Manuele therapie
Inleiding
Manuele Therapie is een therapievorm, die wordt toegepast bij functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit verschillende botstukken, gewrichten, banden, kapsel en spieren. In een gezond lichaam is de functie van al deze onderdelen nauwkeurig op elkaar afgestemd en bestaat er een evenwicht. Dit evenwicht kan door allerlei oorzaken verstoord raken, waardoor het lichaam niet meer optimaal beweegt en de mensen klachten kunnen krijgen. Dit kunnen klachten zijn als gewrichtsstijfheid, het onvermogen bepaalde bewegingen te maken, een verkeerde houding en pijnklachten. Deze klachten kunnen in alle gewrichten voorkomen.
Het doel van Manuele Therapie is om door te helpen bij het verbeteren van de bewegingsfunctie van gewrichten een gunstige invloed te hebben op de houding en bewegingen van het lichaam. Deze doelstelling komt dus overeen met de doelstelling van de Algemeen Fysiotherapeut. Een Manueel Therapeut heeft echter na de opleiding tot Algemeen Fysiotherapeut een specialistische opleiding van drie jaar gevolgd, waardoor de Manueel Therapeut meer gespecialiseerde technieken kan toepassen om het doel te bereiken.
Werkwijze
Bij een behandeling met Manuele Therapie vindt er in eerste instantie diagnostiek plaats om in kaart te brengen wat de klachten zijn en waardoor deze zijn ontstaan. Na de diagnostische fase wordt overgegaan tot het behandelen van de bewegingsstoornis om uiteindelijk een herstel van de bewegingsfunctie en daardoor vermindering of volledig verdwijnen van de klachten te bereiken.
Onderzoek
De diagnostische fase bestaat uit een onderzoek, waarbij eerst een beeld gevormd wordt van de klachten door de aard van de klachten te achterhalen en de voorgeschiedenis en achtergrond van de klachten in kaart te brengen. Hierdoor wordt er een duidelijk beeld gevormd van de problematiek.
Na dit intakegesprek vindt er een bewegingsonderzoek plaats met metingen , specifieke onderzoekstechnieken en een analyse van de voorkeurspatronen in het bewegen van de cliënt. Dit bewegingsonderzoek geeft informatie over het bewegingsverloop en eventuele functiestoornissen van gewrichten.
Een combinatie van de gegevens uit het intakegesprek en het bewegingsonderzoek geven de Manueel Therapeut inzicht in het bewegingsprobleem. Indien nodig kan aanvullend onderzoek (röntgenfoto, MRI-scan of bloedonderzoek) bij huisarts of specialist worden aangevraagd. Op grond van al deze gegevens wordt er een diagnose gesteld en een beleid bepaald. De Manueel Therapeut zal tijdens het eerste consult in overleg met de patiënt besluiten of behandeling zinvol is.
Behandeling
Doel van de therapie is het verbeteren van de bewegingsfunctie van de gewrichten en daardoor de oorzaak van pijnklachten wegnemen. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van specifiek mobiliserende technieken, ook wel “manipulaties” genoemd. Een manipulatie zoals die bij ons wordt uitgevoerd, is een zachte, gedoseerd ritmisch uitgevoerde techniek. Na de manipulatie is meestal het verschil in bewegingen al direct merkbaar is. Alle gewrichten, die invloed hebben op het bewegingsprobleem, worden bij de behandeling betrokken. Door de invloed van de gewrichten op elkaar zijn veelal meerdere gewrichten betrokken bij de bewegingsproblematiek. Het is derhalve noodzakelijk een totaalbeeld te hebben, ook wel “holistische” benadering genoemd.
Vergoeding
Een behandeling met Manuele Therapie wordt in de meeste gevallen door uw zorgverzekeraar geheel of gedeeltelijk vergoedt. Dit vindt uitsluitend plaats vanuit de Aanvullende Verzekering. U kunt uw polis raadplegen of dit bij uw zorgverzekeraar navragen.