Radiodiagnostiek
Inleiding
Echografie is een beeldvormende techniek, dat binnen de fysiotherapie gebruikt kan worden als hulp bij het stellen van een diagnose en het kunnen volgen van het herstelproces in het verloop van een fysiotherapeutische behandeling of revalidatieproces.
Echografie wordt binnen de fysiotherapie uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeuten. Het is dan ook een specialisatie binnen de fysiotherapie. Echografische beeldvorming is een bruikbare methode om structuren als botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden zichtbaar te maken en daardoor een indruk te hebben van de anatomie van deze structuren en van veranderingen van deze structuren tijdens het bewegen. Het is dus een hulpmiddel bij het stellen van een diagnose en het zien van veranderingen tijdens een genezingsproces.
“Waarom Echografie toepassen?”
- Echografie kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose;
- Echografie kan inzicht geven in de vorderingen bij een herstelproces;
- Echografie is eenvoudig toepasbaar;
- Echografie is pijnloos en laat het lichaam onaangetast;
- Echografie is ongevaarlijk en niet schadelijk;
- Echografie wordt niet beïnvloedt door een pacemakers of metaal in het lichaam.
“Wanneer Echografie toepassen?”
- Het gebruik van Echografie is bruikbaar bij de structuurbeoordeling van:
- Spieren: scheuren, littekens, kalkneerslag;
- Pezen: peesontstekingen, scheuren, kalkneerslag;
- Slijmbeurzen: slijmbeursontsteking;
- Gewrichtsbanden: verstuikingen, scheuren;
- Kapsel: kapselontsteking, scheuren;
- Kraakbeen: gewrichtsslijtage, defecten;
- Meniscus: scheuren;
- Botten: losse botfragmenten, botbreuken;
- Zenuwen: tunnel, zoals bij het Carpaal-Tunnel syndroom;
Werkwijze
De patiënt neemt afhankelijk van het te onderzoeken gebied plaats op een stoel of op de behandelbank. Een transparante gel wordt tussen de echografiekop en het lichaam gebruikt om een goed contact te krijgen. De onderzoeker “scant” het gebied en bestudeert daarna de weergave op de monitor en bewaart de meest relevante beelden. Het onderzoek is relatief snel en de patiënt voelt er meestal niets van. Soms kan bij het scannen van een gevoelig gebied een lichte pijn optreden.
Het totale onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. De bevindingen van de onderzoeker worden direct aan de cliënt medegedeeld. Een verslag van de bevindingen krijgt u mee en wordt, bij verwijzing door een arts, aan hem of haar toegezonden.
Vergoeding
Er is nog geen vergoedingsregeling voor echografie in de fysiotherapie. Als het onderzoek geschiedt tijdens een behandel-episode, dus na verwijzing door een huisarts, fysiotherapeut of specialist, wordt het onderzoek als consult gedeclareerd en vergoed door uw verzekering. Als u op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, wordt dit als een consult bij u gedeclareerd.